Historie

In 1954 ontstaat als voorloper van Achilles-Top de AV Kerkrade '54, met als thuishaven het gemeentelijke sportpark Kerkrade. Deze vereniging is slechts een kort leven beschoren. Een aantal jaren later lukt het wèl. Atletiekvereniging Achilles-Top is officieel op 19 april 1961 opgericht als Sporting Achilles Kerkrade en heeft sinds de fusie met VAC 321 Top Vaals in 1967 de huidige naam Achilles-Top.

60 jaar atletiek in Kerkrade

Inmiddels - anno 2022 - is onze vereniging de 60 levensjaren gepasseerd. 2021 had daarom eigenlijk een feestjaar moeten zijn. Helaas speelde de Corona pandemie de wereld parten, en zo ook onze vereniging. Desalniettemin mag Kerkrade - of beter: Parkstad - trots zijn op deze mijlpaal voor de atletieksport in onze regio.

In 60 jaar tijd heeft Achilles-Top haar naam weten te vestigen in de Nederlandse atletiekwereld en zelfs daarbuiten met 2 Olympisch deelnemers: Jef Hensgens (1972 München) en Eugène Martineau (2004 Athene, 2008 Bejing). Gezien de aanwas van nieuw talent en de continuïteit in de ledenaantallen bij onze jongste pupillenteams, zal er in de toekomst ongetwijfeld weer een atletiekpareltje boven komen drijven. Maar het voorrnaamste is en blijft dat elk lid van onze vereniging met plezier de atletieksport beoefent in een veilige sportomgeving en op die manier de eigen prestaties steeds weer een klein beetje verbetert.

Clubrecords Stadion records

Een beschrijving van 50 jaar AV Achilles-Top (2011)

In zestig jaar Achilles-Top heeft de vereniging veel ups en downs gekend, zowel sportief als bestuurlijk. Leon Jeurissen heeft de geschiedenis van onze club uitgebreid beschreven ter ere van het 50-jarig jubileum in 2011. Nu - anno 2022 - is alweer een decennium gepasseerd en kunnen diverse hoofdstukken toegevoegd worden aan ons levensverhaal. Leon is daar dan ook druk mee in de weer. Zodra beschikbaar publiceren wij deze actuele geschiedschrijving natuurlijk op dit medium.

Tot die tijd nodigen wij je van harte uit om via onderstaande PDF de eerste 50 levensjaren van Achilles-Top te lezen, dat is zeker de moeite waard!

Achilles-Top: vijftig jaar atletiek in Kerkrade (pdf)

Jubileumboek 50 jaar AV Achilles-Top

Jubileumboek 50 jaar AV Achilles-Top

Ter ere van het 50-jarig bestaan van onze vereniging (2011) is een prachtig jubileumboek verschenen over de rijke historie van de Kerkraadse atletiekvereniging. Een uitgebreide beschrijving in woord en beeld.
"Vijftig jaar AV Achilles-Top Kerkrade e.o. 1961-2011" (ISBN/EAN 978-90- 9026144-7)

Contact